• Dusseldorf

  Düsseldorf er hovedstaden i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen og ligger i Rhinland, øst for Rhinen i den sørlige enden av det tettbefolkede byområdet Ruhrgebiet. Tidligere var Düsseldorf hovedstad i landskapet Bergisches Land.
  Düsseldorf har nærmere 600 000 innbyggere (2012), og er en velstående by som har bl.a. en stor messe- og utstillingsindustri, foruten å være et av Tysklands viktigste kunstsentre. I byen finnes et berømt operahus,[hvilket?] tallrike museer og teatre, musikkskoler og et stort universitet, Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.

 • Lübeck

  Hansestadt Lübeck er en nordtysk havneby i delstaten Schleswig-Holstein, cirka 65 kilometer nordøst for Hamburg. Lübecks verneverdige gamleby ligger på et høydedrag mellom elvene Wakenitz og Trave som knytter den til Østersjøen ved Travemünde 15 kilometer lenger nord. Med sine drøyt 211 000 innbyggere (2007) er Lübeck nest største by i delstaten Schleswig-Holstein. Lübeck blir også kalt byen med de sju tårn etter kirketårnene som dominerer silhuetten av gamlebyen. Hansabyen Lübeck ble i 1987 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

 • Potsdam

  Potsdam er hovedstaden i delstaten Brandenburg i Tyskland. Byen har 163 668 innbyggere.[1] Byen grenser til Berlins sørvestlige del og ligger i et elve- og innsjølandskap ved elven Havel

 • Rostock

  Rostock (Hansestadt Rostock) er den største byen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland nær elven Warnows munning ved Østersjøen.
  Byen fikk byrettigheter i 1218. Den ble opprinnelig grunnlagt av venderne.
  Rostock er en regiopolis og rettmessig plassert innenfor storbyregioner i Hamburg, Berlin, København-Malmø og Stettin, og de nærliggende byene Lübeck og Schwerin.
  Rostocks universitet (Universität Rostock) ble grunnlagt i 1419 som det første nordeuropeiske universitet, fikk stor betydning for østersjøområdet.
  Rostock var i middelalderen en viktig by i Hansaen (hansastad). Havnen i Rostock er i dag Tysklands tredje største østersjøhavn, med bl.a. fergetrafikk til Gedser samt Trelleborg i Skåne.
  Mye av byen ble ødelagt i et bombeangrep i 1942, men etter den andre verdenskrig ble mange av de gamle bygningene bygd opp igjen til slik de var før krigen. I DDR-tiden var havnen ved Warnemünde landets absolutt viktigste. Her finnes bl.a. skipsverft, maskin- og motorindustri, kjemisk produksjon og fiskeforedling.

 • Weimar

  Weimar er en by i den tyske delstaten Thüringen med 64 000 innbyggere. Her bodde blant andre Johann Wolfgang von Goethe, hvis vennskap med Friedrich von Schiller i perioden 1794 til Schillers død 1805 anses å ha hatt overordentlig stor betydning for den tyske litteratur og kultur. Goethes hus i Weimar er idag et museum. I 1999 var Weimar kulturhovedstad i Europa, samtidig som Goethes 250-årsdag ble feiret med en rekke arrangementer i Tyskland og andre steder.

 • Baden-Baden

  Baden-Baden er en spa-by, som ligger i delstaten Baden-Württemberg i det sørvestlige Tyskland. Det ligger ved den nordlige grensen av Schwarzwald fjellkjeden på den lille elven Oos, bare 10 km øst for Rhinen, grensen til Frankrike, og ca 40 km nord for Strasbourg, Frankrike.

 • Worms

  Worms [vɔʁms, i dialekt vɔms] er en by på fylkesnivå i det sørøst Rheinland-Pfalz, og ligger på den vestlige bredden av Rhinen. Den regionale senter med delvis funksjon av et regionalt senter for referanse ved kanten av storby Rhein-Neckar og Rhein-Main.
  De nåværende innbyggere grunnlagt av Celtic byen rival Augsburgers, Trier og Kemptenern for tittelen på den eldste byen i Tyskland. Worms er det tyske representant i den eldste europeiske byer Network (Working Group av de eldste byene i Europa).
  er kjent som Worms Nibelungen og Luther byen og for sin katedral, som ligger ved siden av Mainz og Speyer katedral en av de tre romanske keiserlige katedralene. Worms (jiddisch. Wermajze, ווירמייזא), en av de tre Schum byene var også et senter for Ashkenazi jødisk kultur i Tyskland

 • Bremerhaven

  Bremerhaven er en havneby i Tyskland i delstaten Bremen med rundt 115 000 innbyggere. Byen danner en enklave i delstaten Niedersachsen ved den østlige bredden av elvemunningen til Weser, på motsatt side av byen Nordenham. Selv om byen er relativt ung har den en lang historie som handelshavn, og er i dag en av de største havnene i Tyskland som spiller en viktig rolle i tysk handel.

 • Nordrheim-Westfalen

  Nordrhein-Westfalen er Tysklands mest folkerike delstat med 18 millioner innbyggere og et areal på 34 080 km². Det er også Tysklands største økonomi med betydelig industri. Den grenser mot Belgia, Nederland, Niedersachsen, Hessen og Rheinland-Pfalz. Langs vestgrensen har delstaten fem enklaver i Belgia som følge av at traséen til Vennbahn er belgisk territorium.
  Hovedstaden er Düsseldorf og den største byen er Köln.
  De viktigste elvene er Rhinen og Ruhr, og delstaten er sentrert rundt det urbaniserte Rhin-Ruhr-området, som i tillegg til hovedstaden og Köln inkluderer byer som Vest-Tysklands tidligere hovedstad Bonn og Mönchengladbach og industriområdet Ruhr med byer som Essen, Dortmund, Duisburg, Bochum og Gelsenkirchen.
  Delstaten omfatter den tidligere prøyssiske provinsen Westfalen, den nordlige delen av den tidligere prøyssiske Rhin-provinsen, og det tidligere fyrstedømmet Lippe.
  Delstatens flagg er en trikolor med de samme farvene som i Italias flagg, bare horisontalt vendt. Farvene er en kombinasjon av Rhinlands og Westfalens provinsfarver (grønn-hvit og hvit-rød). Statens våpen viser Rhinlandets og Westfalens historiske våpen med det tidligere fyrstedømmet Lippes rose nederst.

 • Gemünden

  Gemünden am Main (offisielt Gemünden a.Main) er en by i Main-Spessart distriktet i Regierungsbezirk Unterfranken (Unterfranken ) i Bayern, Tyskland og ligger omtrent 40 km nedover Main fra Würzburg. Gemünden har rundt 10 000 innbyggere

 • Flensburg

  Flensburg (dansk og norsk: Flensborg, sønderjysk: Flensborre) er en kretsfri by som ligger ved bunnen av Flensburgfjorden nær grensen mot Danmark i Slesvig-Holsten i Tyskland og har omtrent 89 000 innbyggere.

 • Berlin

  Berlin er Tysklands forbundshovedstad, og en av landets delstater. Det er Tysklands største by, og den nest største byen i Den europeiske union definert etter offisielle grenser. Byen er et av de viktigste sentre for europeisk politikk, kultur og vitenskap. Byen er et viktig transportknutepunkt i Sentral-Europa og har noen av verdens fremste universiteter, museer, teatre og orkestre, samt tre operaer. Den multikulturelle metropolen har innbyggere fra over 180 nasjoner, og er en magnet for mennesker som tiltrekkes av den liberale livsstilen og kunstneriske friheten i byen. Den er berømt for sine festivaler, uteliv, samtidsarkitektur og avantgardekunst.


  Berlin sentrum 2005 sett fra Treptowers i Treptow-Köpenick. Bildet viser blant annet Universal-bygningen til høyre, elva Spree og tv-tårnet på Alexanderplatz.
  Byens historie går tilbake til 1200-tallet. På 1400-tallet ble den residensby for kurfyrstene av Brandenburg, i 1701 ble den hovedstad i Kongeriket Preussen, og med den tyske rikssamlingen i 1871 rikshovedstad i nasjonalstaten Tyskland. Berlins historie i det 20. århundre var turbulent. Etter en blomstringsperiode som metropol i den første delen av århundret opplevde byen store ødeleggelser under andre verdenskrig. Etter å ha vært delt under den kalde krigen, siden 1960-årene av mur og minefelt, ble byen gjenforent og gjort til hovedstad igjen i 1990. Knapt noen by har så mange spor etter det tyvende århundre, og på 1990-tallet ble Berlin beskrevet som «verdens største byggeplass».
  Sammenlignet med resten av Tyskland er levekostnadene lave og byen er et av de viktigste turistmål i Europa

 • Köln

  Köln (til 1919 også Cöln eller Cölln, fransk og engelsk Cologne) er den største byen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen og den fjerde største i Tyskland. Den 2000 år gamle, velstående katolske byen ligger ved Rhinen og har 1 046 680 (31. desember 2014)[trenger referanse], med forsteder 1,8 millioner (2004) innbyggere. Det er den 16. største byen i EU. Byen er en av de viktigste tyske innlandshavner, og ansees som den økonomiske, kulturelle og historiske hovedstad i Rhinlandet.

 • Dresden

  Dresden (tysk uttale: [dʁeːsdn̩] (lytt), tsjekkisk: Drážďany, polsk: Drezno) er hovedstaden [2], og etter Leipzig, den nest største byen [3] of the Free State of Sachsen i Tyskland. Det ligger i en dal ved elven Elbe, nær grensen til Tsjekkia.
  Dresden har en lang historie som hovedstad og kongelig residens for velgerne og Kings of Saxony, som i århundrer innredet byen med kulturelle og kunstneriske prakt. Byen var kjent som Jewel Box, på grunn av sin barokk og rokokko sentrum. Den kontroversielle amerikanske og britiske Bombingen av Dresden mot slutten av krigen drepte om lag 25 000, mange av dem var sivile, og ødela hele sentrum. Etter krigen restaureringsarbeidet har bidratt til å rekonstruere deler av den historiske bykjernen, inkludert Katholische Hofkirche, Zwinger og den berømte Semper Oper.

 • Heidelberg

  Heidelberg er en by i den nordvestre delen av den tyske delstaten Baden-Württemberg, beliggende ved elven Neckars nedre løp ca. 22 km fra der den flyter ut i Rhinen og ca. 20 km sydøst for Mannheim. Byen har ca. 143 000 innbyggere (2003). Heidelberg er en av Tysklands ledende universitetsbyer og et sentrum for akademisk forleggervirksomhet. Byen er uløselig knyttet til den tyske romantikken og assosieres med epokens mest toneangivende filosofer, diktere og malere. Dens rike historie, gunstige klima og vakre beliggenhet gjør den til et av Tysklands mest populære reisemål.

 • Stralsund

  Stralsund (tysk: Hansestadt Stralsund) er en havneby med 58 623 innbyggere i Pommern i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Den ligger ved Strelasund ved Østersjøen, og blir på grunn av sin beliggenhet kalt «porten til øyen Rügen». Gamlebyen i Stralsund står siden 2002 sammen med gamlebyen i Wismar på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

 • Würzburg

  Würzburg Tysk uttale, Hoved-frankiske: Wörtzburch) er en by i regionen Franken, nordlige Bayern, Tyskland. Ligger på elven Main, er det hovedstaden i forvaltningsområdet Nedre Franken. Den regionale dialekten er frankisk.
  Würzburg ligger omtrent like langt fra Frankfurt og fra Nürnberg (hver ca 120 kilometer, eller 75 miles unna). Selv om byen Würzburg er ikke en del av distriktet Würzburg, (dvs. distriktet Würzburg), er det sete for distriktets administrasjon. Byen har en befolkning på rundt 124 000 mennesker

 • Wismar

  Wismar er en tysk by ved Østersjøen. Byen ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern med 45 252 innbyggere (2006). Byen ligger ca. 64 km øst for Lübeck og 34 km nord for Schwerin.

 • Mittenwald

  Mittenwald ligger på rundt 920 meters høyde i øvre Isardal, knapt 100 kilometer sør for München og like ved grensen til Østerrike. Vest for byen ligger fjellkjeden Wetterstein og over rager Karwendels topper. Elven Isar renner langs byens østside.

 • Oberbayern

  Øvre Bayern er i Bavaria både et distrikt og en administrativ distrikt.
  Distriktene er i Bayern selv styrende organer, som har kommet sammen flere sirkler. Sirkler av et distrikt som hører til hver av de samme administrative region, ansvarsområdet av distriktet regjeringen (ofte bare en kort stund regjeringen) som statsmidler autoritet. I motsetning til distriktet administrasjon kontorer, samme stat og kommune ( "Janus-ansikt") finnes for dette formålet i Bayern med distriktskommunene og regjeringene i separate myndigheter.
  Øvre Bayern ligger i den sørøstre delen av Free State og grenser i sør og øst av Østerrike, i nordøst av Nedre Bayern og Øvre Pfalz, nordvest i USA Franken og Schwaben i vest. Administrative sentrum av distriktet og samtidig regjeringen sete for forvaltningsområdet er München

 • Rostock

  Rostock (Hansestadt Rostock) er den største byen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland nær elven Warnows munning ved Østersjøen.
  Byen fikk byrettigheter i 1218. Den ble opprinnelig grunnlagt av venderne.
  Rostock er en regiopolis og rettmessig plassert innenfor storbyregioner i Hamburg, Berlin, København-Malmø og Stettin, og de nærliggende byene Lübeck og Schwerin.
  Rostocks universitet (Universität Rostock) ble grunnlagt i 1419 som det første nordeuropeiske universitet, fikk stor betydning for østersjøområdet.
  Rostock var i middelalderen en viktig by i Hansaen (hansastad). Havnen i Rostock er i dag Tysklands tredje største østersjøhavn, med bl.a. fergetrafikk til Gedser samt Trelleborg i Skåne.
  Mye av byen ble ødelagt i et bombeangrep i 1942, men etter den andre verdenskrig ble mange av de gamle bygningene bygd opp igjen til slik de var før krigen. I DDR-tiden var havnen ved Warnemünde landets absolutt viktigste. Her finnes bl.a. skipsverft, maskin- og motorindustri, kjemisk produksjon og fiskeforedling.

 • Hannover

  Hannover er hovedstaden i den tyske delstaten Niedersachsen og ligger ved elven Leine.
  Hannover er en kjent messeby. Hver vår huser den verdens største datamesse, CeBIT, og industrimessen Hannover Messe. I 2000 var Hannover vert for verdensutstillingen Expo 2000. Mange reiser også til Hannover på grunn av universitetene og medisinstudiene, den internasjonale flyplassen og den store dyrehagen. Den er også et knutepunkt for trafikken. Hannover har også gitt navn til fyrstehuset Hannover, som har hatt en viktig rolle i byens historie.

 • Ingolfstadt

  Ingolstadt er en by langs Donau ca. 80 kilometer nord for München, i den tyske delstaten Bayern.
  I den gamle bykjernen, som delvis er omgitt av bymurer og tårn, finnes mange bevarte byggverk fra middelalderen, bl.a. kirken Liebfrauenmünster fra 1425–1500.Ingolstadt er først nevnt 806 som festning, og fikk byrettigheter 1250. Det bayerske universitet lå i Ingolstadt fra 1472 og 1802, for deretter å bli flyttet til München og gitt navnet Ludwig-Maximilians-Universität. Ingolstadt var lenge en viktig festningsby. Byen fikk store ødeleggelser under den annen verdenskrig.

 • Kiel

  Kiel er en havneby nord i Tyskland med 242 041 innbyggere (2011). Det er hovedstaden og største byen i delstaten Schleswig-Holstein. Byen har et universitet med sterk tilknytning til maritime emner og var lenge vertsby for den tyske hovedmarinebasen.

 • Hessen

  Hessen er en delstat i Tyskland. Den har et areal på 21 110 km² og over seks millioner innbyggere. Hovedstaden er Wiesbaden, og statsminister er Volker Bouffier (CDU).
  Hessen grenser mot de tyske stater Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Thüringen, Bayern, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. De viktigste byer inkluderer Frankfurt am Main, Wiesbaden, Darmstadt, Marburg, Kassel, Gießen, Wetzlar, Offenbach og Fulda.

 • Heidelberg

  Heidelberg [haɪdəlbɛʁk] er en by i Baden-Württemberg sørvest i Tyskland, som ligger på Neckar, der denne forlater Odenwald og kommer inn i øvre Rhindalen. Den tidligere Palatine bolig Byen er kjent for sin pittoreske gamleby med slottsruinene og for sin prestisjetunge universitet, det eldste universitetet i området av dagens Tyskland. Det tiltrekker seg forskere og besøkende fra hele verden.
  Med over 150 000 innbyggere Heidelberg er den femte største byen i staten. Det er byen sirkel og også hovedkvarteret til det omliggende Rhein-Neckar-distriktet. Det tett befolkede Rhein-Neckar regionen hvor Heidelberg ligger sammen med byene Mannheim og Ludwigshafen kalles Rhein-Neckar

 • Hamburg

  Hamburg (norsk, høytysk) eller Hamborg (dansk, nedertysk), offisielt Freie und Hansestadt Hamburg, er Tysklands nest største by og samtidig en av landets delstater. Hamburg tilhørte Hansaforbundet som hansaby i middelalderen og var en fri riksstad under det tysk-romerske rike. Frem til Tysklands samling i 1871 var Hamburg en suveren stat.
  Hamburg er blant verdens 20 største havnebyer, Europas nest største og den største i Tyskland.[2] Den internasjonale havrettsdomstolen opprettet sine kontorer i Hamburg i 1993.
  Hamburg var Tysklands mest stringente byrepublikk, og ble frem til forfatningsendringen i 1919 styrt av en arvelig klasse av storborgere eller hanseater.

 • Essen

  Essen (tysk Uttale: [ʔɛsn̩] (hør); latin: Assindia) er en by i Nordrhein-Westfalen, Tyskland. Dens befolkning på ca 589,000 (per 31.03.2016) gjør det den niende største byen i Tyskland. Det er den sentrale byen på den nordlige (Ruhr) en del av storbyområdet og sete Rhein-Ruhr til flere av regionens myndigheter.
  Grunnlagt rundt 845, Essen forble en liten by i Sphere of Influence of en kirkelig fyrstedømme varsel (Essen Abbey) før utbruddet av industrialisering. Byen da - Spesielt gjennom familien jern Krupp fungerer - ble en av Tysklands mest varsel kull- og stål sentre. Essen, fram til 1970, tiltrakk arbeidere fra hele landet; det var den femte største byen i Tyskland mellom 1929 og 1988, med en topp på over 730.000 innbyggere i 1962. Etter regionsomfattende nedgang på tungindustri i de siste tiårene av det 20. århundre, har byen til utvikling av en sterk tertiær sektor av økonomien. Essen i dag er å sete 13 av de 100 største tyske selskaper, inkludert to (av 2016, de tre [2]) DAX selskaper, en plasserer byen andre bare til München og på nivå med Frankfurt am Main i antall bedriftens hovedkontor.
  Selv om det er (totalt) mest gjeldstyngede byen i Tyskland, [3] Essen fortsetter sitt Redevelopment planer. Bemerkelsesverdige prestasjoner i de siste årene har tittelen europeisk kulturhovedstad På vegne av hele Ruhr-området i 2010, og valget som den europeiske grønne Capital for 2017. [4]
  I 1958 ble Essen valgt til å tjene som setet til en romersk-katolske bispedømme (ofte referert til som Ruhrbistum eller bispedømme av Ruhr). Tidlig i 2003 ble universitetene i Essen og den nærliggende byen Duisburg (både Etablert i 1972) fusjonert inn i Universitetet i Duisburg-Essen med studiesteder i både byer og et universitetssykehus i Essen.

 • Frankfurt

  Frankfurt am Main (tysk uttale: [fʁaŋkfʊɐ̯t am maɪ̯n] (hør)) er en storby og den største byen i den tyske delstaten Hessen og den femte største byen i Tyskland, med en 2015 befolkning på 731 095 innenfor sine administrative grenser, [ 4] og 2,3 millioner i sin urbane området. [2] [5] Byen er i sentrum av den større Rhein-Main-området Metropolitan Region, som har en befolkning på 5,8 millioner [1] og er Tysklands nest største metropolitan regionen etter Rhein-Ruhr. Siden utvidelsen av EU i 2013, er det geografiske sentrum av EU ca 40 km (25 mi) til øst for Frankfurt CBD, den Bankenviertel. Frankfurt er kulturelt og etnisk mangfoldig, med rundt halvparten av befolkningen, og et flertall av unge mennesker, å ha en innvandrerbakgrunn . En fjerdedel av befolkningen er utenlandske statsborgere, deriblant mange utlendinger.

 • Eckernförde

  Eckernförde (dansk: Egernførde, noen ganger også Egernfjord, lavtysk: Eckernför, noen ganger også Eckernföör) er en tysk by i Schleswig-Holstein, Kreis Rendsburg-Eckernförde, på kysten av Østersjøen ca 30 km nord-vest for Kiel. Befolkningen er ca 23.000. Eckernförde er et populært turistmål i Nord-Tyskland.

 • Tyskland

  Tyskland (tysk: Deutschland), offisielt Forbundsrepublikken Tyskland (tysk: Bundesrepublik Deutschland) er et land i Sentral-Europa. Landet er en føderasjon av 16 delstater samt et av verdens største industriland. Tyskland grenser i nord mot Nordsjøen, Danmark og Østersjøen, i øst mot Polen og Tsjekkia, i sør mot Østerrike og Sveits og i vest mot Frankrike, Luxembourg, Belgia og Nederland. Tyskland er det største medlemslandet i Den europeiske union målt i BNP.
  Med over 80 millioner innbyggere er Tyskland Europas mest folkerike land, dersom man ser bort ifra Russland, som delvis ligger i Asia.

 • Donau und Altmühltal

 • Dortmund er en by i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen i Ruhr-området. Byens befolkning var 572 087 per 31. desember 2012.
  I Dortmund finner vi det berømte fotballlaget Borussia Dortmund, som spiller sine hjemmekamper på Signal Iduna Park, som åpnet i 1974 i forbindelse med VM i fotball. Det ble også spilt kamper her under fotball-VM i 2006.
  Dortmund er kjent som Westfalens grønne storby. Nesten halvpartens av kommunens areal består av elver, skogsomoråder, jordbruksområder og grønne områder med store parker.
  Byens julemarked (Weihnachtsmarkt) er ett av Tysklands største, og her finner man et av verdens største «juletrær», lagd ved å stable hundrevis av trær i pyramideform.

 • Bonn

  Bonn er en by beliggende ved Rhinen i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, omtrent 30 km syd for Köln og 60 km nord for Koblenz. Bonn hadde 309 869 innbyggere i 2012
  Innbyggertallet i byen passerte i 1939 grensen på 100 000, og byen fikk status som storby.
  Bonn fungerte som Vest-Tysklands provisoriske hovedstad og regjeringssete i perioden 1949–1990. Etter 1991 ble hovedstaden flyttet tilbake til Berlin, hvor regjeringen og sentraladministrasjonen gradvis har flyttet til i løpet av 1990-tallet. Fortsatt er Bonn sete for flere departementer og til sammen 16 FN-organisasjoner.
  Byen er sete for Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität, som ble grunnlagt i 1777. Den er også sete for de to største foretakene innen kommunikasjonsområdet – Deutsche Post og Deutsche Telekom. I Bonn finner man også Haribo, en av Europas største produsenter av godteri.

 • Bundesländer

 • Bayern

  Fristaten Bayern (tysk: Freistaat Bayern, latin: Bavaria) er den tyske delstaten som ligg lengst mot sør. Den har ei flatevidd på 70 552 km² og 12,6 millionar innbyggjarar (2013). Hovudstaden er München. Statsminister er Horst Seehofer (CSU).
  Bayern grensar mot Austerrike, Böhmen (Tsjekkia), Baden-Württemberg, Hessen, Thüringen og Sachsen. Elvane Donau og Main flyt gjennom staten.
  Andre viktige byar utanom hovudstaden inkluderer Nürnberg, Augsburg, Würzburg, Ingolstadt, Regensburg, Fürth og Erlangen.
  Ein av dei mest kjende mellomalderbyane i Europa er den bayerske byen Rothenburg ob der Tauber.
  I fristaten lever det tradisjonelt tre folkeslag: Bayarar («gamalbayarar»), schwabarar og frankarar.